Här är vad som hände efter massnedstängningen av mentalsjukhus på 1960-talet

Systematiska patientövergrepp var en av anledningarna till att allmänheten ville att mentalsjukhusen skulle stängas

I mitten av 1900-talet krävde människor över hela USA att mentalsjukhusen skulle stängas. Berättelser om fruktansvärda övergrepp kom från mentalsjukhus över hela landet, från den ökända Willowbrook State School i New York till Topeka Insane Asylum i Kansas.Patienter på vissa mentalsjukhus fick utstå olika former av tortyr, bland annat förlängd isolering och skendränkning, vilket ansågs vara ett ”botemedel” på den tiden. Asylhandläggarna nekade också ofta sina patienter tillräckligt med mat och kläder, och många vårdinrättningar var underbemannade. Även om inte alla asylsökande behandlade patienter illa, upprördes allmänheten av tragiska historier, vilket fick progressiva grupper att rasa mot anläggningarna.

Många blev hemlösa

När mentalsjukhusen stängdes kunde många patienter inte hitta arbete för att försörja sig själva och blev hemlösa. Psykisk ohälsa sammanfaller också ofta med substansberoende, såsom beroende av droger, alkohol eller båda. När patienterna inte längre togs om hand av en stab av sjuksköterskor och läkare på ett mentalsjukhus vände de sig ofta till droger och alkohol för att självmedicinera, vilket bara förvärrade effekterna av deras psykiska sjukdomar och gjorde det ännu svårare att hitta en stabil inkomst och livsstil.Problemet har tyvärr inte blivit mycket bättre. Idag lider cirka 20-25 % av den hemlösa befolkningen av en allvarlig psykisk sjukdom, och psykisk ohälsa är den tredje största orsaken till hemlöshet för ensamstående vuxna.

Vissa individer med destruktiva eller kriminella tendenser hamnade i fängelse

När de stora mentalsjukhusen fortfarande var i bruk var antalet fångar med sinnessjukdom endast cirka 1 % år 1880. När institutioner började stänga på 1960-talet började antalet öka avsevärt.På 1980-talet led cirka 10 procent av den fängslade befolkningen av allvarlig psykisk sjukdom. År 2012 utnämnde New York Daily News Los Angeles County Jail till ”den största psykiatriska slutenvårdsinrättningen i USA”, med Rikers Island i New York på andra plats.Problemet är att fängelse inte är rätt lösning för personer med allvarlig psykisk sjukdom. Att placera dem där lägger en orimlig börda på de brottsbekämpande myndigheterna, som inte är utbildade för att hantera patienter med psykisk ohälsa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *