Ryssland
Makten i Rysslands auktoritära politiska system är koncentrerad i händerna på president Vladimir Putin. Med regeringstrogna säkerhetsstyrkor, ett underdånigt rättsväsende, en kontrollerad mediemiljö och en lagstiftande församling bestående av ett styrande parti och fogliga oppositionsfraktioner kan Kreml manipulera val och undertrycka genuint oliktänkande. Den utbredda korruptionen gör det lättare att flytta kopplingar mellan byråkrater och organiserade kriminella grupper.
Saudiarabien
Saudiarabiens absoluta monarki begränsar nästan alla politiska rättigheter och medborgerliga friheter. Inga tjänstemän på nationell nivå väljs. Regimen förlitar sig på omfattande övervakning, kriminalisering av oliktänkande, vädjanden till sekterism och etnicitet och offentliga utgifter som stöds av oljeintäkter för att behålla makten. Kvinnor och religiösa minoriteter utsätts för omfattande diskriminering i lag och praxis. Arbetsförhållandena för den stora arbetskraften utomlands är ofta exploaterande.
Iran
Islamiska republiken Iran håller val regelbundet, men de lever inte upp till den demokratiska standarden, delvis på grund av inflytandet från det hårdföra Väktarrådet, ett icke-valt organ som diskvalificerar alla kandidater som de anser vara otillräckligt lojala mot det prästerliga etablissemanget. Den yttersta makten ligger i händerna på landets högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, och de icke-valda institutioner som står under hans kontroll. Dessa institutioner, däribland säkerhetsstyrkorna och rättsväsendet, spelar en viktig roll i förtrycket av oliktänkande och andra begränsningar av de medborgerliga friheterna.